DÜNYATÜRKİYE

Türkiye ile Özbekistan arasında 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefliyoruz

Türkiye-Özbekistan İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş adamlarımızı, girişimcilerimizi Özbekistan’a yatırım yapmaya teşvik ediyoruz ve edeceğiz. Tarihî İpek Yolu’nun parçası olan, birbirine kardeşlik bağıyla bağlı ülkelerimiz çok daha büyük başarılara birlikte koşacaktır” dedi.

Resmî ziyareti vesilesiyle bulunduğu Özbekistan’ın başkenti Taşkent’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile birlikte Türkiye-Özbekistan İş Forumu’na katıldı. Özbekistan Expo Merkezinde gerçekleşen forumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Özbekistan’ın Orta Asya nüfusunun yarısına yakınını barındıran, güçlü tarım sektörüne ve sanayi potansiyeline sahip, zengin doğal kaynaklarını barındıran bakir yatırım alanları bulunan kardeş bir ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün Orta Asya ülkelerine ve Afganistan’a komşu tek ülke olmasıyla da coğrafi konumu bakımından önemli bir avantaj teşkil ettiğini söyledi.

“TÜRKİYE, ÖZBEKİSTAN CUMHURİYETİ’Nİ İLK TANIYAN DEVLETTİR”

Özbekistan’ın 27 yıl önce bağımsızlığını kazanarak bayrağının yeniden göklerde dalgalanmasının, Türkiye’de coşkuyla karşılandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, Özbekistan’ı ilk tanıyan devlet olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin, Özbekistan’ın bağımsızlık sonrasında millî ekonominin tahkimi yönünde attığı adımlarını bütün gücüyle desteklediğine ve Türk yatırımcıların ve müteşebbislerin Özbekistan’ın kalkınmasında etkin rol oynadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016’da Semerkant’a yaptığı ziyaretinin, yepyeni bir dönemin kapılarını açtığını belirtti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in geçen yıl yaptığı Türkiye ziyareti ile bu ilişkinin kuvvetlenerek stratejik ortaklık düzeyine yükseldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyareti ile ilişkiyi bir ileri aşamaya taşıdıklarını, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyini kurduklarını ifade etti.

“ÖZBEKİSTAN, MİRZİYOYEV’İN LİDERLİĞİNDE ÇOK ÖNEMLİ REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRİYOR”

Bugünkü görüşmeleri sonrasında, iki ülke arasında ortak bildiri dâhil 25 anlaşmanın imzalandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında iş adamlarına hitaben şunları söyledi: “Tabii imzalar gayet güzel, ama bunu hayata geçirmek, bunu uygulamaya geçirmek asıl güzel olanı. İşte bunu bakanlarımız, bizler takipçisi, sizler de iş adamları olarak uygulayıcısı olacaksınız. Yani konuşup, oturup, yazıp-çizip masada bırakmak bizim işimiz değil. Biz konuştuk, yazdık, imzaları attık, bundan sonra uygulaması size ait. Varsa önümüzde bir taş bir engel, kaldırmak da bize ait, bakan arkadaşlara ait.”

Dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi olan Türkiye’nin, 81 milyon nüfusu ve 390 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle çok büyük bir pazar olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, müteahhitlik sektöründe Türkiye’nin dünyada 2’inci sırada bulunduğunu, 2016 yılında dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketi listesinde 46 Türk firmasının yer aldığını hatırlattı. Özbekistan’ın ise Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in liderliğinde her alanda olduğu gibi ticari alanda önemli reformlar gerçekleştirdiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin yeni teknolojilere, yatırıma, kalkınmaya verdikleri değerle zamanın ruhunu yakaladığını gösterdiğini kaydetti.

“ÖZBEKİSTAN’A HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRME YOLUNDA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”

Türkiye olarak Özbekistan’a hedeflerini gerçekleştirme yolunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın açılış törenine Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov’un da katıldığını hatırlatarak, “Böylece Özbekistan nasıl Asya’nın doğusuyla batısını, güneyiyle kuzeyini bağlıyorsa, Özbekistan ve Türkiye birlikte Asya’yla Avrupa’yı bağlayan birer merkez hâline gelecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında oluşturulacak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin rastgele bir protokol olmadığını vurgulayarak bundan sonra iki ülke bakanlarının sürekli karşılıklı çalışacaklarını, her yıl ülke liderlerinin başkanlığında toplanarak adeta bir bakanlar kurulu toplantısının yapılacağını hatırlattı. Bunun ülkeler arasında başka bir heyecanı ve girişim ruhunu beraberinde getireceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlişkilerimizin stratejik düzeye çıkarılmış olması sadece tarihî değil, siyasi ve ekonomik gerçekliklerin de tescilidir. İlişkilerin düzeyinin yükseltilmesinin ötesinde, geleceğe yönelik ortak bir vizyona sahip olduğumuzun da göstergesidir” şeklinde konuştu.

Geçen yıl aldıkları kararların meyvelerini vermeye başladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize muafiyeti ve İstanbul-Semerkant uçak seferlerinin başlamasının iki ülke insanını yakınlaştırdığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017’de ikili ticaret hacminin yüzde 25 artarak 1,5 milyar dolara ulaştığına, 2018’in ilk iki ayında ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 53 artış kaydettiğine dikkat çekti.

“ÜLKELERİMİZ ÇOK DAHA BÜYÜK BAŞARILARA BİRLİKTE KOŞACAK”

Bu başarının, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in Türkiye’yi ziyareti sonrasında kat edilen ilerlemenin de bir göstergesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaret hacminde hedeflerinin 5 milyar dolara ulaşmak olduğunu ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İş adamlarımızı, girişimcilerimizi Özbekistan’a yatırım yapmaya teşvik ediyoruz ve edeceğiz. Tarihî İpek Yolunun parçası olan, birbirine kardeşlik bağıyla bağlı ülkelerimiz çok daha büyük başarılara birlikte koşacaktır. Burada çok önemli bir noktaya dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Ülkelerimizin birbirine ekonomik ve ticari yaklaşımı sırf kâr ve maddi kazanç amaçlı değil, olmamalıdır. Ekonomik, ticari ilişkilerimizi aramızdaki kardeşlik bağlarını güçlendiren birer sıçrama tahtası olarak görmeliyiz. Tıpkı iki kardeş gibi, biri yükseldikçe diğeri de yükselen, iyi ve kötü gününde dayanışma içinde olan, birbirine asıl bu yönden bağlı ülkeler olduğumuzun bilinciyle hareket etmeliyiz. Birbirimizin kazancını kendi kazancımızdan daha önce tutmak kardeşliğimizin gereğidir; açıkçası biz bu inançla hareket ettik, ediyoruz.”

“ÖZBEKİSTAN’LA DOSTLUĞUMUZ ESKİ VE EBEDİDİR”

Karşılıklı fayda ve güven temelinde daha da ileriye gitmek için herkese büyük bir sorumluluk düştüğünün altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zeminde yapıcı diyalogun korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şunu hiçbir zaman unutmayın: El birliği içerisinde aşamayacağımız sorun bulunmuyor. İrade ve kararlılık oldukça inşallah tüm yollar açılacak, her şey çok daha kolay olacaktır. Bir kez daha hatırlatmak isterim ki, bizim Özbekistan’la dostluğumuz eskidir ve ebedidir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan programı kapsamında, Yaslı Ana Anıtı’nı ve eski Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un Anıtı’nı ziyaret ederek çelenk bıraktı.

Etiketler
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

seers cmp badge
Close

ilan blok Tespit

Lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakarak bize destek olmayı düşünün.